Poradnik - o wizytach u dentysty i implantologii - Dla stomatologów

Implanty zębowe Gliwice

Dentofobia – czym jest?


Chyba dla każdego z nas zrozumiały jest strach przed wizytą u dentysty. Mało kto przekraczając próg gabinetu stomatologicznego jest nastawiony pozytywnie. Jednak dentofobia, jak łatwo się domyślić, jest znacznie bardziej intensy

Poradnik - o wizytach u dentysty i implantologii - Dla stomatologów Implanty zębowe Gliwice
wnym przeżywaniem wizyty u dentysty. Dotyka coraz więcej ludzi, których opanowuje paniczny wręcz strach przed leczeniem stomatologicznym. Sam termin fobia oznacza irracjonalny strach przed czymś, dlatego tak ciężko czasem się jej pozbyć, dlatego że racjonalne argumenty nie docierają do pacjenta. Objawem dentofobii jest paniczny, paraliżujący strach przed wizytą u stomatologa, co potwierdza 15% pacjentów. Jednym ze sposobów radzenia sobie z pacjentem mającym dentofobię jest użycie sedacji, czyli specjalnej metody pozwalającej na odprężenie.


splot Raschkowa)

W miazdze wyróżnia się warstwę wewnętrzną, bogatokomórkową, i zewnętrzną, skąpokomórkową (tzw. warstwę Weila lub pas Weila). W warstwie Weila mają początek naczynia chłonne, które opuszczają ząb przez otwór wierzchołkowy i deltę korzeniową. W miazdze występują sploty naczyniowe i nerwowe (np. splot Raschkowa). Niektórzy wliczają do miazgi (jako dwie najbardziej zewnętrzne warstwy) warstwę odontoblastów oraz tzw. prazębinę (tworzącą się zębinę, dopiero co wytworzoną przez odontoblasty).

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zęby_człowieka



Jest wiele czynników, które mają wpływ na zdrowie naszego organizmu, takie jak dieta, ruch, odpowiednia pielęgnacja i higiena. Tak samo rzecz ma się z zębami. W celu utrzymania naszego uzębienia w jak najlepszym stanie powinniśmy zdać sobie sprawę z tego, że pewnych czynności oraz produktów należy unikać. Jednym z czynników mających zły wpływ na szkliwo jest spożywanie słodzonych napoi gazowanych. Innym, nieco bardziej zaskakującym, jest mycie zębów po spożyciu kwaśnych produktów, dlatego że kwasy sprawiają, że szkliwo staje bardziej wrażliwe na uszkodzenia. Także węglowodany, a w szczególności słodycze, nie służą naszym zębom. Odpowiednia ilość śliny w jamie ustnej też jest kluczowa, jeśli chodzi o ochronę szkliwa, jej zbyt niski poziom nie jest korzystny dla naszych zębów.